Landewyck Tabak Holland

Shag is een fijngesneden mengel van verschillende soorten tabakken, ingekocht in bijvoorbeeld Tanzania, Malawi, Zimbabwe, Brazilië, India, Indonesië, Verenigde Staten, Frankrijk en Italië. Shagspecialist Biggelaar Tabak beantwoordt de zes meest gestelde vragen hierover.

1. Wat komt er allemaal bij kijken, voordat ik mijn ‘sjekkie’ in handen heb?
Allereerst de nauwkeurige oogst. De nog groene tabaksbladeren worden van onderen naar boven langs de stengel van de plant geoogst. Ze worden gesorteerd op lengte, breedte, kleur en kwaliteit, samengebonden in bundeltjes van vijftien á twintig bladeren. Zo drogen ze in de zon, wind of kunstmatig hete lucht. Droging boven smeulend houtvuur geeft vooral de donkerder tabakssoorten een speciaal, ietwat sterker aroma.

Op naar de verwerkingsbedrijven, waar een tweede fase van sorteren, mengen en drogen volgt. De suikergehaltes worden gemeten, net als de nicotine en andere werkende stoffen. Met deze en andere kwaliteitseigenschappen krijgt de tabak de juiste ‘grading’, naar wens van de inkopers. Verdere droging zorgt ervoor dat de ruwe tabak jarenlange opslag kan overleven. Na een laatste kwaliteitscontrole wordt de tabak gesorteerd, verpakt in grote balen of dozen en verscheept naar Europa.

Om ruwe tabak tot shag te verwerken, wordt allereerst het eruit gedroogde vocht weer toegevoegd, zodat tabaksbladeren minder snel beschadigen in het komende proces. Als hierna de verschillende types bladeren met elkaar worden vermengd, ligt er al een basis voor de latere genotsbeleving van de consument. De tabak rust vervolgens zo’n 24 uur, zodat het vocht maximaal kan inwerken.

Daarna begint het snijproces. Uiterst dunne sliertjes tabak ontstaan door de bladeren vooral in dwarsrichting te versnijden. Het overtollige vocht wordt vervolgens weer uitgedroogd, totdat er een vochtigheidsgehalte van zo’n 18 á 19 procent ontstaat, in West-Europa althans. Na een zeefronde wordt de shag weer opnieuw te rusten gelegd voor 24 uur. En dán kan je er eindelijk een welverdiend ‘sjekkie’ mee draaien.

2. Speelt de verpakking ook nog een rol?
Jazeker. Voordat de shag in plastic pouches (buidels) belandt, wordt het met uiterst moderne weegapparatuur afgewogen. Dat is het meest complexe element in het productieproces. Biggelaar Tabak heeft als tabaksspecialist met de modernste productiemethoden een ruime keuze in shagverpakkingen. Of het nu gaat om rollpouches (vooral voor zware shag), classic pouches (vooral voor halfzware shag), blikken, allerlei afpakkingen, peel-seal (vershoudsluiting) of flowrap (extra plastic wikkel om de pouch), alles is mogelijk. Ook een slof kan verschillende jasjes krijgen: met folie, bedrukt of onbedrukt papier of in een displaykarton.

Er bestaat ook tabak die speciaal is gesneden om met een zogeheten hulzen-vulmachientje, voorgefabriceerde hulzen te vullen. Deze hebben een filter en zien er gelijkmatig gefabriceerd uit. In de regels worden ze vaak met grotere hoeveelheid tegelijk gevuld en meegenomen in een sigarettenverpakking.

3. Hoe komt het dat shag van smaak verschilt?
Shag loopt uiteen van donkere kleuren met sterke smaken en geuren (bijvoorbeeld de ‘Kentuck’) tot zeer lichte soorten met een geringe smaak en karakteristieke geuren (bijvoorbeeld de ‘Virginia’). Dat komt omdat er verschillende plantensoorten worden toegepast, afkomstig uit allerlei (sub)tropische landen met uiteenlopende klimaten en bodemsoorten. De kleur, geur, smaak, het aroma, de brandeigenschappen, het vochtigheidsgehalte en de nicotineniveau van de shag zijn allemaal bepalend voor de ‘blend’. Aan de tabak worden in principe geen smaak-, geur-, of kleurstoffen toegevoegd.

4. Wat zijn die ronde schijfjes in de shag?
Die worden ook wel ‘ogen’ genoemd. Het zijn gesneden stukjes nerf van het tabaksblad die de smaak van de tabak ten goede komt.

5. En de steeltjes of ‘boomstammetjes’ dan, waarom zitten die in de shag?
Dat zijn ook stukjes nerf, met de lengte van het tabaksblad mee gesneden. Ze beïnvloeden eveneens de smaak. Helaas zitten ze wel eens in de weg bij het draaien van de shag. Te grote of te dikke stelen proberen wij natuurlijk zoveel mogelijk uit de tabak te halen voor een optimale balans.

6. Mijn shag is gaan kruimelen en smaakt niet goed meer. Hoe komt dat?
Dan is de shag te droog geworden. Meestal doordat het oud is, of te warm of open bewaard. Dan verliest het namelijk een deel van het vocht dat bij het kerven wordt toegevoegd. Het kan zijn dat de groothandel, transporteur of winkelier de shag bij een kachel, lamp of in de zon heeft bewaard. Daarnaast kan korte tabak ook in de pouch voorkomen doordat de tabak langere tijd ergens bekneld heeft gezeten, waardoor de tabak “fijngemalen” is (bijvoorbeeld in een (te) strakke broekzak).

Veel pouches hebben tegenwoordig een vershoudsluiting aan de binnenzijde, welke nagenoeg luchtdicht is. Dat verlengt de houdbaarheid tot een periode van vier tot vijf maanden. Hierbij is desondanks voldoende ventilatie aanwezig om de nawerking van de aromatische stoffen in de tabak te beheersen. Daardoor ervaart de consument, steeds wanneer hij een pouch opent, het genot van een heerlijke, eigen tabaksgeur, die zo karakteristiek is voor ‘zijn’ shag.